image
 • image

  Levensmissie Tijd

  Door Reiss Profile Redacteur 20-04-2013 22:56:36

  Interview met succesauteur Lothar Seiwert

  Meneer Seiwert, onlangs is uw boek ‘Tijd is leven, leven is tijd’ verschenen bij uitgeverij Ariston. Wat maakt het thema Tijd tegenwoordig zo actueel?

  Seiwert: We leven in een tijdperk waarin niemand meer tijd heeft. Iedereen wil alles en wel meteen. Daarbij wordt ons leven sterk versnelt, enerzijds door de verwachtingen van anderen, anderzijds door de technische mogelijkheden die leiden tot steeds snellere informatie- en uitwisselingsprocessen. Dit veroorzaakt stress. In de Verenigde Staten heeft men al een naam voor dit fenomeen gevonden: Haastziekte.

  Deze trend leidt natuurlijk tot een contra-trend. Ik merk bijvoorbeeld dat steeds meer mensen de noodzaak voelen om tot rust te komen. Dit betekent dat we haalbare opties nodig hebben om te kunnen omgaan met de snelheid en de complexiteit van het dagelijks leven, met name op het werk. Timemanagement alleen is duidelijk geen oplossing meer. We moeten anders leven, onszelf regelmatig rust gunnen om te onthaasten.

  Lothar Seiwert
  De omslag van het boek van Lothar Seiwert

  Wat betekent dit concreet?

  Seiwert: Een ding is duidelijk: als we willen slagen, kunnen we tegelijkertijd niet ontsnappen aan de dynamiek en complexiteit van ons dagelijks leven. We spreken dan over Dynaxiteit, een samenvoeging van dynamiek en complexiteit. Het is daarom des te belangrijker om bewust voor jezelf tijd en ruimte te creëren voor ontspanning en herstel. Dit geldt met name voor leidinggevenden want voor hen is tijdgebrek een constant basisprobleem.
  Mijn boek bestaat daarom uit twee afzonderlijke delen, bijna twee boeken in één. Het maakt onderscheid tussen klassieke problemen in het omgaan met tijd, zoals tempo, stress en prioriteiten stellen, en de kansen die dit een persoon biedt om zijn tijd zinvol in te vullen. Daarbij gaat het om zaken als visie, ontspanning en eenvoud.

  Waarden, zelfbeschikking en geluk zijn andere termen die in uw boek genoemd worden. Hoe bent u bij Steven Reiss terecht gekomen en wat zeggen de 16 levensmotieven u persoonlijk?

  Seiwert: Een collega consultant maakte mij jaren geleden attent op het Reiss Profile. Dat was een soort van eyeopener. Ik scoor zelf groen op de motieven Status, Erkenning, Onafhankelijkheid en Nieuwsgierigheid. Mijn persoonlijke profiel hielp me om ‘ja’ te zeggen tegen deze combinaties van motieven en ze te zien als een belangrijke drijvende kracht achter mijn succes. Je kunt het ook zo zeggen: mijn profiel geeft mij als het ware het totaalplaatje van hoe ik mijn leven wil leven. Als ik weet wat ik wil, kan ik de juiste beslissingen nemen.

  Hoe staat u persoonlijk tegenover het begrip tijd?

  Seiwert: Het thema tijd is zoiets als mijn levensmissie. Ik ben ervan overtuigd dat het zelf bepalen hoe we onze tijd invullen, ervoor zorgt dat we sowieso creatief en innovatief kunnen zijn. Goede ideeën ontstaan niet tijdens de dagelijkse gang van zaken, maar komen bij ons binnen door ontspanning, beweging, spel of interessante gesprekken. Dit vereist op zijn beurt gelatenheid en daaraan ontbreekt het in onze maatschappij vaak. In die zin wil ik met mijn boek stof tot nadenken en praktische tips geven.

  Lothar Seiwert

  Prof. dr. Lothar Seiwert, CSP (Certified Speaking Professional),  is een veelgevraagd spreker en coach over het thema Tijd en Zelfmanagement en auteur van talrijke bestsellers (Simplify Your Life, Wen du es eilig hast, gehe langsam, Die Bären-Strategie, Ausgetickt). Meer informatie op www.Lothar-Seiwert.de.

Contact opnemen

John Delnoy
Tel:+31 6 20542186
E-Mail:office@reissprofile.eu